Natuurlijke en duurzame materialen

Liefde voor natuurlijke stoffen

Mijn liefde voor mooie stoffen komt door mijn oma. Zij hield van kleding maken en daar hoorde mooie, kwalitatief goede stoffen bij. Zij was net als ik dol op natuurlijke materialen, zoals katoen, wol en linnen. Als ik bij haar was, was het uitje naar de stoffenwinkel altijd een feest.

Wol

Aan de kunstacademie werkte ik het liefst met natuurlijke materialen. Na een documentaire gezien te hebben over Claudy Jongstra ging mijn hart sneller kloppen. Van schapenwol vilt maken dat is wat ik wilde leren en waar ik mee wilde werken. Mijn eindexamen collectie bestond dan ook uit 7 zwarte vilten jurken, die ik met de hand in mijn kleine badkamer in Amsterdam had gemaakt.

Lokale materialen

Nadat ik was afgestudeerd en weer terug in Groningen ging wonen, kwam ik in aanraking met duurzame materialen en producten. Ik ontmoette allerlei collega-ontwerpers die zich bezig hielden met duurzaamheid en producten die gemaakt zijn met oog voor mens, dier en de natuur. En ook ondernemers die producten maakten van lokale materialen. Dat inspireerde mij enorm.

Schonere wereld

Toen ik door een zwangere vriendin werd gevraagd een kussentje te ontwerpen, dat later de Bellydrop werd, was het voor mij een uitdaging, maar ook een moeten om met duurzame en natuurlijke materialen te werken. Er werd en wordt nog steeds zoveel gemaakt van plastic. Ik wilde bijdragen aan een schonere wereld en laten zien dat het anders kan.

Wat zijn duurzame materialen?

Maar wat zijn duurzame materialen eigenlijk? Met duurzame materialen bedoel ik stoffen die met zorg voor de natuur, maar ook voor de drager (wij dus) gemaakt zijn. Vroeger dacht ik dat natuurlijk textiel zoals katoen per definitie goed was. Immers katoen komt van een plant, en niet van olie, zoals je panty.

Katoen en milieu

Helaas is katoen zeer vervuilend voor het milieu. Omdat er veel katoenen kleding wordt gemaakt, zijn er veel katoenplantages. En voor een grote opbrengst is het gebruik van veel bestrijdingsmiddelen nodig. Ook bij het verder verwerken van het katoen worden veel chemische middelen gebruikt. In eerste instantie zie je deze middelen niet. Maar er blijven wel degelijk resten achter in de uiteindelijke stof, die voor huidklachten kunnen zorgen.

bellydrop-legergroen

Zwangerschapskussen zonder chemicaliën

Daarom vind ik het zo belangrijk om biologisch katoen te gebruiken voor mijn zwangerschapskussen de Bellydrop.

Als zwangere heb je minder weerstand en wil je dat je baby zich goed ontwikkelt in je buik. Bij de verloskundige wordt je gewezen op wat je wel en niet mag eten. Ik snap dat het ver gaat als je ook nog gewezen wordt op je kleding die je draagt. Je doet wat je kunt doen en dat is goed.

Ik vond het nodig om een product te ontwerpen zonder chemicaliën die in je bloedbaan terecht kunnen komen. In de Bellydrop zitten daarom geen resten van schadelijke stoffen, zodat dit een veilig zwangerschapskussen is voor jou en je baby.

Lokaal product

De biologische katoen die ik gebruik voor de hoesjes van de Bellydrop, worden in Europa geproduceerd. Deze worden grondig getest en hebben een GOTS-certificaat. Een heel fijne bijkomstigheid is dat biologisch katoen zachter is dan ‘gewoon’ katoen. Dus extra fijn voor je huid!

De vulling van boekweitdopjes komt uit Noord Nederland. De schilletjes blijven over bij de oogst van de boekweit en worden in Nederland verwerkt. Boekweit is goed voor de biodiversiteit en de bijen en wordt geteelt zonder chemicaliën. Daardoor is de Bellydrop een mooi lokaal, natuurlijk en duurzaam product!

Zwangerschapskussen-Bellydrop-Duurzaam

Zwangerschapskussen in hippe kleuren

Het leuke is dat er steeds meer GOTS-gecertificeerde stoffen in hippe kleuren en printjes komen. 6 jaar geleden, toen ik al met de Bellydrop bezig was, was het echt zoeken en was de keuze zeer beperkt.

Mijn voorraad breidt zich nu steeds verder uit. Soms verdwijnen er kleuren, maar er komen ook weer nieuwe bij. Dat wil ik ook zo houden. Want dat maakt mijn zwangerschapskussen de Bellydrop nog unieker. Net als iedere zwangerschap ook uniek is. En bovendien beleef ik dat feestje, nu dan zonder mijn oma, elke keer als er weer een nieuwe stof door mijn handen gaat.

Gebruik jij al het Bellydrop zwangerschapskussen en wil je je ervaring met mij delen? Je mag mij altijd contact met mij opnemen.

Marjolein

allaboutstov-marjolein

Volg mij

All about støv is te vinden op facebook en instagram. Volg je ons al?