De perfecte vulling voor een zwangerschapskussen: boekweitdopjes.
Waarom zitten er eigenlijk boekweitdopjes in het Bellydrop zwangerschapskussen?
Laatst werd mij deze vraag gesteld toen ik vertelde over de Bellydrop. Voor mij is het zo gewoon dat er boekweitdopjes in de Bellydrop zitten, maar door deze vraag realiseerde ik mij weer dat dat natuurlijk helemaal niet zo is.
Er zijn nog maar weinig mensen die überhaubt weten wat boekweitdopjes zijn, laat staan wat de voordelen hier van zijn in een (zwangerschaps)kussen. Bij deze dus een blog over wat boekweitdopjes zijn en waarom het Bellydrop zwangerschapskussen er mee gevuld is.
Er zijn nog maar weinig mensen die überhaubt weten wat boekweitdopjes zijn, laat staan wat de voordelen hier van zijn in een (zwangerschaps)kussen. Bij deze dus een blog over wat boekweitdopjes zijn en waarom het Bellydrop zwangerschapskussen er mee gevuld is.
Wat zijn boekweitdopjes?
Boekweitdopjes komen van de boekweitplant. Het zijn de kleine schilletjes die de boekweitzaadjes beschermen. Deze zaadjes worden na de oogst gepelt, waardoor de schilletjes over blijven. Het zaadje lijkt qua vorm op een beukennootje, de naam boekweit is daar dan ook van afgeleid. Van de boekweit malen ze meel dat veel als glutenvrij alternatief wordt gebruikt, maar ook in de pannenkoekenmix zit.
Natuurlijke ondersteuning
De schilletjes, aldus boekweitdopjes, zijn droog en veerkrachtig. Tegenwoordig zitten ze vooral in meditatie kussens vanwege de ondersteunen, maar er zijn ook hoofdkussens met boekweitdopjes. De kleine schilletjes vormen zich naar je nek en hoofd, waardoor je een natuurlijke ondersteuning hebt. Bovendien zijn boekweitdopjes hygiënischer dan dons en een synthetisch vulling, omdat er geen huismijt in kan nestelen. Door de luchtige vulling ventileert je kussen en voelt het precies goed aan, niet te warm of te koud.
Waar komen boekweitdopjes vandaan?
Boekweit komt oorspronkelijk uit Azië. Vooral Japanners slapen op kussens gevuld met boekweitdopjes. In Nederland werd vroeger meer boekweit verbouwd dan tegenwoordig, maar er is huizen boekweitdopjes ontdekt als isolatie. (rond 16e eeuw)
Zelf ken ik boekweitdopjes als vulling van meditatiekussens die we bij de yoga gebruiken.
Toen ik de Bellydrop ontwierp, wilde ik uitsluitend natuurlijke en biologische materialen gebruiken. En omdat ik nog een zak boekweitdopjes had staan van een groot *kussenproject, waarbij ik meer dan 100 kussens heb gevuld met deze dopjes, was het een logische keuze om de Bellydrop hiermee te vullen.
Nederlandse boekweit
Ik had toen nog geen idee waar deze schilletjes vandaan kwamen, behalve dat ik ze bij de molenaar in een klein dorp in Groningen bestelde. Toen ik hier onderzoek naar ging doen werd al snel duidelijk dat ze uit China en Oekraïne kwamen.
Omdat ik had gehoord dat er in Nederland ook weer boekweit wordt verbouwd, ben ik gaan kijken of ik mijn Bellydrop kussens kon vullen met Nederlandse boekweitdopjes. Ik kan met trots zeggen dat dat gelukt is!
Alle Bellydrop zwangerschapskussens zijn vanaf 2022 gevuld met boekweitdopjes, die van Noord Nederlandse boekweit komen.
Waarom boekweitdopjes in een zwangerschapskussen?
Zoals eerder gezegd vormen de schilletjes in het kussen zich naar je lichaam, ze vullen de holtes op zodat je op de juiste plekken steun krijgt. Daardoor is het een ergonomisch kussen. Je hoeft je kussen niet op te schudden, je hoeft het alleen maar te pakken en ergens onder te leggen waar je steun wilt. Of dat nou je onder je zwangere buik is of tussen je knieën of onder je arm; het kussen past zich aan, aan jouw lichaam.
Door de vorm van de schilletjes glijden ze niet weg en door hun veerkracht zakken ze niet in. Dit is vaak wel het geval bij andere materialen. Bovendien wordt het zweet door het luchtige geheel makkelijk afgevoerd waardoor het kussen koel blijft. Dit is als je zwanger en warmbloedig bent zeer welkom! Vooral bij zomerse temperaturen, waarin ik mij nu begeef tijdens het schrijven van dit blog.
Zijn er ook nadelen?
Als je je af vraagt of er ook nadelen zijn van boekweitdopjes in je kussen, kan ik er twee bedenken: je hoort het ritselen en je kan het kussen niet in de was doen.
Nou kan er geen stofmijt in nestelen, waardoor maandelijks luchten voldoende is. Wassen is dus niet nodig.
Het ritselen is een kwestie van wennen. Je hoort het alleen als je het kussen verplaatst.
Zelf slaap ik nu al jaren op een een hoofdkussen met boekweitdopjes en slaap ik sinds mijn zwangerschap nog steeds met een Bellydrop tussen mijn knieën. Ik kan niet meer zonder. Dit hoor ik ook regelmatig van klanten die de Bellydrop hebben gevonden.
Duurzaamheid en milieu impact
Waarschijnlijk wil jij, net als ik, dat je zwangerschapskussen lang mee gaat. Niet alleen met slapen, maar ook bij het voeden na de geboorte van je baby en voor een eventuele volgende zwangerschap. Wat net zo belangrijk is, is dat je zwangerschapskussen veilig is in gebruik en niet vervuilend is voor onze natuur.
Boekweitdopjes gaan lang mee, ze worden bij gebruik na een paar jaar wel platter, waardoor de veerkracht verminderd en je kussen leger aan voelt. Je kunt dan je kussen bijvullen met nieuwe boekweitdopjes of alles vervangen. De platte dopjes kan je gebruiken als nestmateriaal of strooi je in de tuin.
De boekweitdopjes waarmee de Bellydrop zwangerschapskussens zijn gevuld, zijn zonder chemicaliën verbouwd en verwerkt. Kortom het is een schoon en veilig natuurlijk product!
Wat is het verschil met andere kussenvullingen?
Als je nieuwsgierig bent waar standaard zwangerschapskussens mee gevuld worden en wilt weten welke eigenschappen deze hebben, heb ik hieronder de voor -en nadelen op een rijtje gezet in vergelijking met een vulling van boekweitdopjes.
De meeste zwangerschapskussens worden gevuld met synthetisch materiaal zoals:
- Piepschuimballetjes
- Micro parels
- Polyestervulling
- Traagschuim.
Deze synthetische vezels worden op een kunstmatige manier met chemische stoffen gemaakt. Elk van deze materialen heeft specifieke eigenschappen die ontworpen zijn om het lichaam te ondersteunen en comfort te bieden tijdens de zwangerschap.
Piepschuimballetjes vormen zich naar je lichaam. Daarom zijn deze misschien nog het meest te vergelijken met boekweitdopjes. Alleen deze synthetische balletjes worden door veel gebruik statisch geladen, waardoor ze aan elkaar gaan plakken en ze niet meer de juiste steun geven.
Boekweitdopjes is een droog, natuurlijk materiaal en wordt niet statisch. De schilletjes vullen de holle ruimtes op en bieden zo steun waar nodig. Ze maken net als de piepschuimballetjes een ritselend geluid bij beweging. En ze worden beide na verloop van tijd plat, waardoor de veerkracht minder wordt. Uiteraard kan het kussen bijgevuld worden indien nodig.
Microparels voelen als fijn zand en zijn licht in gewicht. Ook dit is een eigenschap van boekweitdopjes. Veel volume, maar weinig gewicht. Daardoor neem je de bellydrop makkelijk mee als je je om draait tijdens je slaap.
De vulling met microparels is wasbaar. Het binnenkussen met boekweitdopjes kan je niet wassen, omdat dan de boekweit zijn veerkracht verliest. Eens in de maand buiten luchten is voldoende.
Beide materialen zijn hypoallergeen.
Polyestervulling is een zachte wat-achtige vulling. Lekker zacht, maar geen ondersteuning. Ook gaat polyester door gebruik klonteren waardoor de steun nog minder wordt. Boekweitdopjes daarentegen zijn lang veerkrachtig en geven een goede ondersteuning. Je zakt er niet in weg, zoals bij een polyestervulling.
Traagschuim is een schuim dat zich aanpast aan je lichaam, waardoor het tegendruk biedt en zorgt voor een optimale ondersteuning. De structuur van dit materiaal bevordert ook een goede ventilatie.
De eigenschappen van traagschuim vinden we ook terug in een kussenvulling van boekweitdopjes. De kleine schilletjes zijn luchtig, waardoor transpiratievocht gemakkelijk wordt afgevoerd. Dit voorkomt dat het zwangerschapskussen in bed klam aanvoelt, vooral tijdens warme zomernachten.
Het verschil met een vulling van boekweitdopjes is dat de vorm van het traagschuim vast is. Hierdoor moet je meer moeite doen om het weer op de juiste plek te leggen nadat je je hebt omgedraaid. De Bellydrop is een soepel kussen dat je snel weer in de juiste positie brengt.
Nog een andere eigenschap van traagschuim is dat het zwaar is. Daarom wordt dit materiaal gebruikt voor kleine zwangerschapskussens.
Synthetisch versus Natuurlijk
Een synthetische vulling staat bekend om zijn duurzaamheid, omdat het lang mee gaat. Echter, het gebruik van chemische stoffen bij de productie brengt schadelijke effecten met zich mee. Bovendien breekt synthetisch materiaal niet af waardoor het altijd aanwezig zal zijn in ons milieu. Hierdoor zijn synthetische materialen niet alleen schadelijk voor de natuur en dieren, maar ook voor de menselijke gezondheid.
Het is helaas zo dat synthetische materialen vaak goedkoper zijn dan natuurlijke en biologische materialen. Dit vind ik best vreemd als je bedenkt wat er allemaal bij een productieproces komt kijken. En ook zijn synthetische materialen vervuilend en brengen schade toe aan mens en dier. Het zou daardoor andersom moeten zijn, maar helaas zijn we daar nog lang niet.
Schonere wereld en lekker slapen.
Met de Bellydrop wil ik laten zien dat je niet ver hoeft te zoeken voor een prachtig materiaal voor een nieuw product. Dat de natuur ons veel heeft te bieden. Door de Bellydrop, ‘mijn zaadjes’, te verspreiden zorgen we samen voor een schonere wereld waarin zwangere vrouwen heerlijk kunnen slapen!
De Voordelen van boekweitdopjes in je zwangerschapskussen
Nog even de voordelen op een rij van boekweitdopjes in je zwangerschapskussen:
- veerkrachtig
- soepel
- ondersteunt door tegendruk
- vormen zich naar je lichaam
- licht in gewicht
- ventilerend
- hypoallergeen
Dit kan een nadeel zijn:
niet wasbaar
maakt geluid bij beweging
Volg mij
All about støv is te vinden op facebook en instagram. Leuk als je mij volgt!