Duurzaam en Biologisch?

Duurzaam en biologisch?

Wij kiezen altijd de beste stoffen voor onze producten. En voor ons zijn dat de natuurlijke stoffen: katoen en wol. Alle katoen die wij inkopen zijn biologisch, met een GOTS keurmerk of ze zijn Oekotex certificeerd. Wij vinden het belangrijk dat alles zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd en dat het duurzaam in gebruik is. Wat hier allemaal mee bedoelt wordt, heb ik hieronder duidelijk gemaakt. Mocht je toch nog vragen hebben mag je natuurlijk contact met mij opnemen: hallo@allaboutstov.nl

Duurzaam betekent voor mij:

– dat een product lang mee gaat
– de stof en het product van goede kwaliteit is
– met zorg voor mens en milieu gemaakt
– weinig tot geen gebruik van chemische middelen
– weinig verspilling wat betreft energie en water, maar ook grote voorraden.
– Eerlijk loon en veilige werkomstandigheden
– zo dichtbij mogelijk geproduceerd
– hergebruik en gebruik van gerecyclede materialen

Wat is biologische katoen?

Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt de katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.
Kleding van biologisch katoen voelt vaak zachter dan conventioneel katoen. Doordat er minder chemicaliën achtergebleven zijn, is biologisch katoen fijner voor de gevoelige huid.

duurzaam en biologisch

Wat betekent Oeko-tex en GOTS?

Oeko-tex

Het Oeko-tex keurmerk is een gezondheidskeurmerk voor textiel, met strenge eisen voor restanten van schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen.

Om het keurmerk te verkrijgen word het textiel door onafhankelijke controleurs getest op schadelijke stoffen. Als een stof een Oeko-tex keurmerk heeft, garanderen ze dat het vrij is van chemicaliën.
Het keurmerk zegt niks over de belasting op het milieu of dat een stof biologisch geproduceerd is. Het Gots keurmerk daarentegen wel.

GOTS (Global Organic Textile Standard)

Dit keurmerk is internationaal. Ze beoordelen of textiel milieuvriendelijk en veilig geproduceerd is en daarbij kijken ze naar de hele keten. Van begin tot eind. Voor dit keurmerk gelden net als bij Oeko-tex strenge regels en richtlijnen:
– geen gebruik van pesticiden
– minder water en energieverspilling
– minder uitstoot van broeikasgassen
– geen gebruik van chemicaliën

Ze kijken ook naar werkomstandigheden, denk aan: minimumloon, verbod op kinderarbeid en veilige werkomstandigheden.